A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság és a Pécsi Állatkert képviselői 2017. június 30-án sajtótájékoztatóval egybekötve, ünnepélyes keretek között írták alá az együttműködési megállapodás meghosszabbításáról szóló dokumentumot.

A tavaly június 30-án megkötött, egy évre szóló megállapodás révén a Dél-dunántúli Régió gyermekvédelmi és szociális szakellátási rendszerében élő gyermekek, felnőtt korú ellátottak, valamint az intézmények dolgozói térítésmentesen látogathatták az Állatparkot.

Őri László, Pécs M. J. Város Önkormányzatának alpolgármestere elmondta, hogy a közös társadalmi szerepvállalás jó példája az SZGYF és a Pécsi Állatkert közötti együttműködés. Az elmúlt egy év látogatószáma egyértelműen bizonyítja az együttműködés sikerét, hiszen közel 1000 fő – többségében gyermekek, nevelőszülői családok, fogyatékkal élő ellátottak és kísérőik éltek a lehetőséggel és szerezhettek itt maradandó élményeket. Pécs városa fontosnak érzi a hátránnyal küzdő embertársaink segítését, éppen ezért magától értetődően támogatják az együttműködés folytatását.

Az SZGYF képviseletében dr. Gálné dr. Babinecz Erzsébet, a Kirendeltség igazgatója kiemelte, hogy az intézményekkel együtt folyamatosan keresik azon lehetőségeket, amellyel az ellátottak mindennapjait tartalmasabbá, színesebbé lehet tenni, mindezzel olyan élményeket adva számukra, amely a családi környezetben élőknek többnyire természetes, számukra viszont nem az. Az állatkerti látogatás több, mint program: az állatok közelsége, simogatása - különösen a fogyatékkal élők számára - lélekgyógyító, terápiás hatással bír. Köszönetét fejezte ki az Állatkert és Pécs Város vezetésének egyrészt az elmúlt egy évért, másrészről azért, hogy a partnerprogram változatlan feltételekkel tovább folytatódhat.

Siptár Dávid, az Állatkert igazgatója örömének adott hangot, hogy az együttműködés valóban érdemi volt, és a Dél-Dunántúl intézményeiből ilyen sokan látogattak hozzájuk. Elmondta, a tavaly megújult Állatkert megnyitásával új értéket kapott Pécs városa, és az ő feladatuk, egyben felelősségük, hogy ezzel az értékkel jól „sáfárkodjanak”. Az Állatkert elsősorban a gyerekeket és a családokat célozza meg, minél több pedagógiai programot próbálnak szervezni, és ezekbe a hátrányos helyzetű, azon belül a fogyatékkal élő embereket is minél nagyobb számban bevonni.

Az ünnepség kedves pillanatai voltak, amikor a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ Pécsvárad, November 29. utcai lakásotthonának Gézengúzok gyermekcsoportja egy rövid énekes műsorral köszönte meg a gondozottak nevében a sok élményt, majd átadták saját kezűleg készített „Szeretetvirágaikat” a támogatók képviselőinek, Siptár Dávidnak és Őri Lászlónak.

mt_gallery