Az Országos Emlékbizottság és Szigetvár városa szeptemberben a Zrínyi-napok keretében emlékezett meg Zrínyi Miklós és katonatársai hősiességéről. Az egy héten át tartó programsorozaton a Baranya Megyei Mozsgó-Turbékpusztai Integrált Szociális Intézmény lakói is részt vettek.

A Zrínyi-napok Szigetvár város legnagyobb ünnepe, melynek gondolata még a 19. századból, Kölcsey Ferenctől ered. A megemlékezés mára egy látványos bemutatókkal és programokkal tarkított ünnepséggé nőtte ki magát. A változatos programkínálatban hagyományőrző játékokkal, korhű ruhabemutatóval, szentmisékkel, kiállítással, valamint a török időket idéző ízekkel várták a látogatókat.

A forgatagban az Intézmény gondozottjai is jól érezték magukat, és az egy hét alatt több eseményre is ellátogattak. Az ünnepség keretében részt vettek például a Rókus templomban a hősökért szóló kegyeleti misén, melyen a szertartást Udvardy György pécsi megyés püspök celebrálta, és Balogh Zoltán, az EMMI minisztere mondott ünnepi beszédet. A Turbéki kegytemplomban Zrínyi Miklós és katonái hősiességének tiszteletére megtartott szentmisét pedig 23 gondozott hallgatta meg, a megemlékezés alkalmából Bábel Balázs kalocsai érsek mutatott be szertartást. A rangos eseményen a Tinódi kórus és a Szigetvári fúvószenekar emelte a szertartás fényét, melyre számos helyről érkeztek zarándokok.

Az Intézmény lakói a „Török nap” több programjára is ellátogattak, így élvezhették a török és magyar zenekarok felvonulását, a hastáncos és hagyományőrző műsorokat, de 50 lakó a megújult Török-Magyar Barátságparkban is sétálhatott, majd este a „Zrínyi 1566” musical nyújtott felejthetetlen élményt a gondozottaknak. Sok lakót érdekelt a Szulejmán-türbe kutatásának helyszínén tartott ásatás bemutatása is, ahol Hancz Erika ásatásvezető vezette végig a csapatot.

Az évfordulóhoz kapcsolódóan a Baranya Megyei Mozsgó-Turbékpusztai Integrált Szociális Intézmény több sporteseménybe is bekapcsolódott. A Tekergő Amatőr Kerékpáros Egyesülethez például 21 fővel integrálódtak, és vállalták, hogy a szezonban összesen 450 km-t kerékpároznak; eddig 350 km-t tettek meg. A májusi Zrínyi emlékfutáson pedig a 15,66 km-es távfutáson 1 lakó és 1 dolgozó teljesítette sikeresen a távot.

                                  

                                                                                  Módos Jánosné

                                                                                vezető pedagógus

mt_gallery