Az SZGYF által Zamárdiban 2019. 09.07-én, immáron ötödik alkalommal, megrendezésre került Gasztro Menza Fesztivál főzőversenyére ezzel a Zrínyi 1566 rockoperából származó mottóval nevezett a Baranya Megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény csapata.

A főzőverseny napja egyben Szigetvár elestének is a napja. 1566. szeptember 7-én a szorult helyzetben lévő védők nem adták meg magukat, és kapitányukkal az élükön kitörtek a belső várból („Zrínyi kirohanása”). Az eseményre emlékezve döntött úgy a csapat, hogy ez adja az alapját a témaválasztásuknak. Ez úttal azonban győzelmet hozott a nap, „Musztafa turbéki asszonyai” a melegítőételek kategóriában az első helyezést „főzték meg maguknak”.

A hősök tiszteletére megálmodott menü-sor: „Az magyar tyúkfinak színe-java rozmaringos pácban érlelve, szultán kertjében termett zöldségek, apró vadak által gyűjtött nektárban érlelt gyümölcsök, puliszka.

Desszertkülönlegességként készítettek török süteményt is - revanit (szirupos grízpiskóta), valamint törökmézet, magyar sós süteményt, cirkost.

A főzés mellett a zsűri értékelte az ötletes jelmezeket is. A turbéki csapat hozhatta haza a legötletesebb jelmez vagy viselet díját is. A fődíjat - nem kis meglepetésükre - a vándorserleget is sikerült megszereznie a csapatnak.

Nagy volt az érdeklődés az ételeik iránt, sátrukat egész nap megtöltötték a falatozni vágyó vendégek.

Gratulálunk a szép eredményekhez! Nagyon büszkék vagyunk! Köszönet a csapatnak és segítőiknek!

 

Szigetvár, 2019. 09. 13.

Kaiser Gábor intézményvezető

(Dél-Zselic ESZI)